– Hvis vi vil have bedre dyrevelfærd, skal der lovgivning til. Som forbrugere kan vi stort set intet ændre!

Økologiske hønsDen melding har hørt rigtig mange gange, når jeg har diskuteret dyrevelfærd med venner og bekendte. Og jeg er slet ikke enig.

Jeg er sikker på, at vi som forbrugere kan ændre rigtig meget ved hele tiden af efterspørge og købe produkter fra dyr, som har haft et ordentligt liv, inden de ender på vores middagsborde.

Derfor klapper jeg også i mine hænder over fødevaregiganten Nestlés beslutning om at kræve bedre dyrevelfærd af sine leverandører.

Nestlé vil ikke alene fjerne buræg fra alle sine produkter. Nestlé siger også nej fastspændte søer, halekupering og kastrationer uden bedøvelse og brug af væksthormoner til kyllinger.

Leverandørerne skal følge reglerne

Ifølge Nestlés nye dyrevelfærdspolitik skal deres flere tusinde leverandører i fremtiden leve op til følgende krav:

  • Grise må ikke længere være fastspændt, og det er forbudt at kastrere eller klippe haler af grise uden bedøvelse.
  • Høns må ikke længere leve i bure, og det er ikke længere tilladt at bruge væksthormoner for at få kyllinger til at vokse unaturligt hurtigt.
  • Kvæg må ikke længere blive afhornet, kastreret eller få klippet haler uden bedøvelse, og kalve må ikke længere leve som  tremmekalve.
Kravene er trådt i kraft

Et uafhængige firma skal kontrollere, at reglerne bliver fulgt. Gør de ikke det, risikerer leverandørerne at få opsagt deres aftale.

– De nye krav til Nestlés leverandører er allerede trådt i kraft, og inden årets udgang tropper de første kontrollanter op ude ved producenterne, oplyser Nestlés landechef i Danmark, Søren Rye til Foodculture.dk.

– Formålet er at hæve bundniveauet for generel dyrevelfærd globalt set, og fremskridtene vil hvert år blive rapporteret i vores CSR-rapport, siger han.

Millioner af landbrugsdyr får det bedre

Fødevaregigantens krav er blevet til i samarbejde med dyreværnsorganisationen World Animal Protection, som også er begejstrede:

– Millioner af landbrugsdyr verden over forsyner Nestlé med æg, mælkeprodukter og kød, som bruges i alt fra yoghurt og is til frostvarer og pasta. Virksomhedens nye standarder for dyrevelfærd vil betyde en varig forandring af disse dyrs liv til det bedre, lyder det i en pressemeddelelse World Animal Protection.

Forbrugerne stiller krav

Også Nestlé ser frem til at producere fødevarer med råvarer fra dyr, der har et godt liv:

– Det tætte samarbejde med NGO’en World Animal Protection er en del af vores bæredygtighedsarbejde, og det giver os mulighed for at arbejde endnu mere omfattende med dyrevelfærd. Vi lever i en tid, hvor forbrugerne naturligt stiller krav til fødevareproducenterne om sikre og sunde fødevarer, om bæredygtighed og om dyrevelfærd. Og omvendt stiller Nestlé de tilsvarende krav til vores leverandører, udtaler Suzanne Würtz, chef for kommunikation og marketingudvikling, Nestlé Nordic, til i en skriftlig kommentar til onlinemagasinet FødevareWatch.

Det virker jo

Så jo – det hjælper at stille krav som forbruger.

Når en af verdens største fødevareproducenter vælger at lægge kursen om og sætte fokus på dyrevelfærd, er det netop for at gøre forbrugerne tilfredse. Ingen skal bilde mig ind, at Nestlé ikke først og fremmest vil tjene penge på deres produkter. Firmaet lytter ganske enkelt til forbrugernes krav, og gør, hvad der bedst kan betale sig.