Vælg en side

Mange tror, at burhøns er så forædlede og indavlede, at de ikke er i stand til at leve et almindeligt hønseliv. Men det passer ikke.

– En burhøne er forvirret og famlende, når hun kommer ud i det fri første gang. Men det varer ikke længe, før hun opdager, at hun både kan gå rundt og blafre med vingerne uden at støde ind i en af de andre. Hun begynder også ret hurtigt at pikke i jorden, og efter et par dage er hun også i gang med at skrabe. Efter en uges tid tager hun sit første støvbad. Så bliver man bare så glad. Det er fantastisk at se, hvordan de mishandlede fugle langsomt finder livsmodet og falder til i hønsegården, fortæller Lina Lind Christensen fra Næsby Hønseri – i dag Frie Vinger.

Foto: Dorte Schmidt

Næsby Hønseri er i virkeligheden en helt almindelig parcelhushave i Odense. Her flyttede Lina og hendes mand ind for to år siden, og da Lina altid har været helt vild med fugle, var der ingen tvivl om, at parret også skulle have høns.

Burde være forbudt

– På det tidspunkt havde jeg hørt om den engelske organisation British Hen Welfare Trust, som redder udtjente burhøns og formidler dem videre til almindelige mennesker. Så jeg kontaktede en burægproducent og fik lov til at hente nogle høner hos ham. Selvom jeg godt ved, at burhøns har et forfærdeligt liv, fik jeg alligevel et chok, da jeg så det i virkeligheden. Det var så hæsligt, at man skal have oplevet det for rigtigt at forstå det, siger hun.

Line og hendes mand gør efter min mening en kæmpeindsats for at gøre opmærksom på, hvor usle forhold vi rent faktisk byder vores burhøns her i landet. Det burde ikke være tilladt at behandle dyr sådan. Er du i tvivl, så klik ind i Fødevarestyrelsens leksikon og læs om, hvor forskelligt æglæggende høns har det.