Vælg en side

Markerne ved Gelstrupgård i Odsherred vrimler med glade grise, der tumler veloplagte rundt i græsset. Og det kan smages, den dag de er slagtet og forvandlet til saftige flæskestege.

Foto: Dorte Schmidt økologiske grise i Odsherred

Grisene har ikke mindre end 100.000 smukt bakkede kvadratmeter at boltre sig på. Om natten sover de sammen med deres mor i en af de i alt 80 hytter, der ligger spredt ud over bakkerne. Om dagen løber de frit rundt i området, mens søerne holder til i hver deres hytte med indhegnet have.

Grisene løber ind og ud af haverne, som det passer dem. Når de mindste bliver sultne, løber de hjem og får sig en tår mælk hos deres mor, mens de større grise også gerne tager en spisepause ved en af foderautomaterne.

Søerne danser af glæde

Omlægningen af Gelstrupgård til økologisk svineproduktion begyndte i 2005, og i dag kunne Jesper Adler, der driver gården, ikke drømme om at producere efter de konventionelle metoder igen.

– Jeg anede jo ikke, at en so kunne være glad. Det ser jeg nu, når de kommer ud på marken og hopper og danser rundt af glæde. Det er et smukt syn, som jeg aldrig har set inde i en stald.

– Jeg kunne heller ikke sætte en so fast igen, når jeg ved, hvor ubehageligt det er for hende, og hvor passiv hun bliver af det, siger han.