Papegøjer har brug for selskabDe fleste er godt er klar over, at de store papegøjer er kloge fugle, der skal aktiveres og udfordres, men det er de færreste, der tænker på, at det også gælder for små papegøjer som undulater.

Faktisk kan de små fugle lære en masse – og de elsker at træne. I naturen lever fuglene i flokke, og derfor har de selvsagt også brug for selskab, når de holdes i fangenskab – enten fra artsfæller eller fra deres mennesker.

Mød Darwin, Venus og Kichõna

I Dyrefondet 4/2012 kan du møde undulaterne Darwin og Venus, der bliver trænet af Petra Jensen som en del af hendes uddannelse til certificeret professionel adfærdsspecialist med speciale i papegøjer hos Dansk Dyreinstitut. I første omgang skal fuglene lære at få filet næb, klippet negle og den slags nødvendig håndtering. På længere sigt skal fuglene lære at komme, når man kalder på dem, at hente ting og i det hele taget lære en masse sjove tricks.

Du kan også møde araen Kichõna, der bor hos Erik Andersen, leder af Dansk Dyreinstitut. Kichõna er kun halvandet år gammel og er med i et pilotstudie om araens evne til at genkende og forstå ords betydning. Og det går rigtig fint. Hun har blandt andet lært familiemedlemmernes navne at kende alene ved at høre dem tale med hinanden.

Fuglene er fuldgyldige medlemmer af de familier, de bor hos. Og træningen foregår på præcis samme måde, som når man for eksempel skal træne en hund. Det vil sige ved hjælp af ros og belønning for at gøre det rigtige. Tvang og straf er bandlyst.