En ting er sikker, når man har en lille ny hvalp i huset. Omgivelserne står i den grad parat med gode råd, der som regel stritter i alle retninger.

  • Laika som hvalpDu skal være fast og være konsekvent!
  • Du må endelig aldrig skælde ud!
  • Nap den i nakken, når der er noget, den ikke må – det gør dens mor!
  • Skub den i brystet, og sig nej, når den hopper op – det gør dens mor!
  • Du skal stå op om natten og sørge for, at den kommer ud og tisse.
  • Du skal ikke stå op og tisse med den om natten, for så bliver det bare en dårlig vane.
  • Efter den første uge kan hvalpen sagtens være alene hjemme, mens du går på arbejde.

Rådene kommer ikke bare fra familie og venner. Man kan heller ikke gå en tur med hvalpen uden at få det ene foredrag efter det andet om, hvordan man bedst opdrager det lille pus.

Og samtidig bliver man bombarderet med spørgsmål, der kun er lige til at få dårlig samvittighed over: Er den ikke renlig endnu? Hopper den stadig op? Trækker den ikke lidt rigeligt i snoren? Er det ikke bedre at få en sele? Har du trænet den i at være alene hjemme?

Min egen strategi

Min lille welshterrier Laika havde ikke været mange dage i huset, før jeg havde fundet min egen strategi. Jeg siger ”Nå, nå”, ”Ja, ja” og ”Er det virkelig sandt?” til det hele. Og så gør jeg ellers, hvad JEG synes er rigtigt.

Og det gælder også, når rådene kommer fra professionelle, som for eksempel dyrlæger.

Da Laika skulle vaccineres anden gang, fik vi den fine, lille bog ’Hvalpe – få mest muligt ud af livet’ med hjem – skrevet af en engelsk dyrlæge og udgivet af foderfirmaet Hill’s. Jeg slugte den stort set med det samme, men det var rystende læsning.

Værst er rådet om, at man ikke må lade hvalpen lege med andre hunde, før den er færdigvaccineret i tremånedersalderen. Et råd, der stammer fra en tid, hvor folk ikke sørgede for at få vaccineret deres hunde, og hvor man ikke var klar over, hvor vigtig også den allerførste socialisering med andre hunde er for en lille hvalp. I dag er stort set alle enige om, at hvis man holder hvalpen væk fra andre hunde i den første tid, er der stor risiko for, at den senere udvikler adfærdsproblemer.

Trives og er glad

Samtidig er bogen fuld af masser af andre råd, som tiden for længst er løbet fra. For eksempel om, at hunden skal kende sin plads i hierarkiet og derfor hverken må sove i sengen eller få mad før dig.

Sludder og vrøvl, sagde jeg og skiftede dyrlæge. Men helt ærligt – hvis man ikke engang kan stole på sin dyrlæges råd, hvad skal man så tro på?

Jeg har valgt først og fremmest at stole på min egen sunde fornuft – og så i øvrigt læne mig op ad de hundeadfærdspsykologer, som jeg har tillid til.

Og indtil videre går det fint. Laika trives og er tryg og glad. Hun møder masser af andre hunde og oplever nye ting hver dag. Hun er knap fire måneder og langtfra renlig. Til gengæld har hun masser af selvtillid og gåpåmod. Så hun skal nok blive en rigtig god hund – også som voksen.

Dage med Laika – fra Dyrefondet 3/2012

Følg Laika på Facebook på www.facebook.com/laikalife.