24 63 34 77 dorte@pressefolden.dk

Mange små hunde lærer, at de skal være bange for de store. Det er Laika heldigvis ikke – og bliver det forhåbentlig heller aldrig.

Lille og stor hund”Det er altså første gang, jeg oplever, at en ejer af en lille hund kommer og spørger, om min vil hilse. De fleste samler deres hund op under armen og skynder sig væk.”

Ordene kommer fra ejeren af en 11 måneder gammel dobermann, der savlende af glæde er i fuld gang med at hilse på min hoppende og dansende Laika. Vi befinder os på en rasteplads ved Slagelse, og efter et par timer på motorvejen har Laika i den grad brug for, at der sker noget spændende. Så da jeg opdager, at der er chance for et rigtig hyggeligt lille hundemøde, inden vi skal videre, skynder jeg mig hen for at spørge: Vil din hund hilse?

Vi går væk fra bilerne, og jeg slipper Laika løs, mens vi bliver enige om, at det er bedst at holde den lalleglade dobermann i snor. Han har tydeligvis ikke helt styr på, hvor han sætter sine poter endnu. Men det ved Laika alt om. Hun starter legen med at sætte i et inderligt hyl for en sikkerheds skyld – så ved han, at han skal passe på – og så går hun ellers ombord i den nye søde legekammerat.

Op på armen

Det er langtfra første gang, jeg møder den reaktion fra ejere af store hunde. De fleste af dem vil meget gerne have, at deres hunde også lærer at omgås små hunde. Men langt de fleste af dem fortæller, at det stort set er umuligt.

De små hunde bliver samlet op på armen. Eller de bliver holdt i ekstremt stram snor, så de er ude af stand til at bruge deres kropssprog.

”De fleste små hunde er så nervøse og gøende. Det er dejligt at møde en, der ikke er,” er en anden melding, jeg meget tit hører. Og hver gang reagerer jeg med et: ”Små hunde er altså ikke mere nervøse end de store. Men det er mange ejere af små hunde til gengæld. Og så får de hurtigt lært deres lille hund, at det er frygtelig farligt at møde andre hunde.”

En hund er en hund

Jeg tror, det er ekstremt vigtigt, at en hvalp møder så mange forskellige typer af hunde som muligt. Og for Laika er en hund en hund – uanset størrelse. Hun vil rigtig gerne hilse på dem alle sammen – og det får hun selvfølgelig også lov til. Lige så snart jeg lige har hørt ejeren, om den anden hund nu også har lyst til det, og om den har styr på sine bevægelser.

Det betyder, at Laika ikke alene har tumlet med retrievere, labradorer og collier. Hun har også taget nogle gevaldige løbeture sammen med granddanoiser, rottweilere og sanktbernhardshunde. Og indtil videre har vi aldrig mødt en voksen hund, der ikke er klar over, at den skal passe på, når den leger med en lille hund.

Jeg synes, det er så synd for alle de små hunde, der lærer af deres ejere, at store hunde er farlige væsener. For mig er det vigtigt, at Laika bevarer sit positive syn på sine artsfæller – uanset størrelse.

Dage med Laika – fra Dyrefondet 4/2012

Følg Laika på Facebook på www.facebook.com/laikalife.

 

 

Share This