24 63 34 77 dorte@pressefolden.dk

Ligesom mennesker kan hunde og katte komme ud for ulykker eller blive syge, så de får akut behov for blod. Derfor etablerer flere dyrehospitaler blodbanker, så dyrlægerne hurtigt kan få fat i det livsvigtige blod. Det gælder for eksempel Næstvedegnens Dyrehospital, som har et fast donorkorps af hunde.

Dyrefondet 2014/1– Jeg var slet ikke i tvivl om, at mine hunde selvfølgelig skulle være bloddonorer, da jeg hørte, at Næstvedegnens Dyrehospital etablerede en blodbank. Jeg har nemlig selv prøvet at miste en hund, fordi der ikke var blod til ham, fortæller Birgitte Nielsen fra Kennel Huntsman’s Choice.

For nogle år siden blev en af hendes hunde alvorligt syg med dårlig mave og kulsort afføring.

– Det skete i en weekend, og i første omgang sagde den vagthavende dyrlæge, at vi skulle se tiden an. Men da vi kom med hunden anden gang, var den gruelig gal. Hans blodprocent var ekstremt lav, og dyrlægen sagde, at det eneste, der kunne redde ham, var en blodtransfusion, fortæller hun.

Vi kom for sent

Dengang lå den nærmeste blodbank for hunde på Københavns Dyrehospital.

– Vi ringede i forvejen og kørte den lange tur fra Sydsjælland og ind til hovedstaden i håbet om at redde hundens liv. Men det var for sent. Hunden døde, inden den nåede at få blod. Om den havde overlevet, hvis der havde været en blodbank i nærheden, er ikke til at vide. Men uanset hvad, gik det i hvert fald op for mig, hvor vigtigt blod kan være, siger Birgitte.

Masser af kæl og ros

Hendes femårige labrador Soames skal tappes i dag. Han kender turen, så han er en smule trykket, men logrer samtidig stolt med halen, hver gang veterinærsygeplejerske Gitte Søgaard Nielsen roser ham.

Hun barberer først det ben, hvor droppet med væske skal sidde, og derefter halsen, hvor blodet skal tappes.

Soames er naturligvis ikke jublende lykkelig over at ligge på siden, mens han bliver tappet. Men han accepterer det, og han får masser af ros og kæl undervejs.

Efter lidt mere end et kvarters tid er det hele overstået, og Gitte kommer med belønningen: to dåser ekstra lækker og fed hundemad, som Soames får lov til at spise af hendes hænder.

Plasma og blodceller

– Årsagen til, at vi har en blodbak,er, at vi gerne vil kunne tilbyde så mange behandlinger som muligt selv og ikke være afhængige af at skulle sende patienter til København, hvis de får brug for blod, forklarer dyrlæge Julie Melsted Birch, der sammen med veterinærsygeplejerske Gitte Søgaard Nielsen har ansvaret for blodbanken.

– I det første års tid tappede vi blod, som blev opbevaret på køl, som det var. Men i dag har vi fået en centrifuge, så blodet kan deles i blodplasma og blodceller som røde blodlegemer, forklarer Julie.

Plasmaet består af livsvigtige proteiner og andre stoffer, der hjælper blodet med at størkne. Det kan fryses og derfor ligge på lager i lang tid. Blodcellerne kommer på køl og kan holde sig i 35 dage.

Krav til donorhunde

For at blive bloddonor skal din hund:

  • være sund og rask
  • have en vægt på over 25 kilo
  • være mellem 1 og 4 år
  • have et roligt gemyt – det samme skal ejeren have
  • blive i Danmark og ikke rejse udenlands.

Desuden må tæver ikke have haft hvalpe. Så dannes der nemlig antistoffer i blodet. Af samme grund må hunden heller ikke selv have modtaget blod i forbindelse med en blodtransfusion.

 

Share This