24 63 34 77 dorte@pressefolden.dk

Da Anne Sophie Behl overtog en lille omplaceringshund, vidste hun ikke, hvor stor betydning det lille, lidt skræmte væsen ville få. I dag er hun ikke i tvivl om, at hunden rent faktisk er i stand til at redde hendes liv.

Hunden har styr på ejerens blodsukkerAnne Sophie Behl fra Brøndby Strand har sukkersyge, men har aldrig selv været i stand til at mærke, hvornår hendes blodsukker er for lavt. Derfor har hun altid sørget for at måle det jævnligt, ligesom hun også altid har sikret sig, at der er nogen, som holder øje med hende, når hendes mand, Tom, ikke er hjemme.

Alligevel er det rimelig ofte gået galt. For eksempel er hun flere gange faldet om, mens hun arbejdede som social- og sundhedsassistent på et hospital.

Slikkede mig om munden

I dag er hun gået på efterløn og har samtidig fået en lille hjælper, der holder styr på hendes blodsukker.

– Første gang havde Freÿá ikke været her meget mere end et par uger. Jeg havde lagt mig for at få en lur og blev vækket af, at hun blev ved med at slikke mig om munden. Jeg forsøgte at skubbe hende væk, men hun var så insisterende, at jeg opgav at sove mere. I stedet stod jeg op og tænkte, at jeg hellere lige måtte måle mit blodsukker, og det viste sig, at det var alt, alt for lavt. Jeg skulle skynde mig at spise noget sødt, så jeg ikke risikerede at få et insulinchok, fortæller hun.

Hunden advarer hver gang

Freÿá er en blanding af en gravhund og cavalier king charles spaniel og siden hun flyttede ind hos Anne og Tom for fire måneder siden, har hun advaret Anne mindst syv gange om, at hendes blodsukker var for lavt.

– De fleste gange har hun slikket mig om munden, når jeg sov, og en enkelt gang blev hun ved med at presse næsen mod mit ben, mens jeg gik rundt i køkkenet. Og hun har haft ret hver eneste gang. Så nu kalder jeg hende for min livline, siger Anne.

I dag er det anerkendt også af forskere, at hunde kan lugte kræft og advare mod epileptiske anfald og for lavt blodsukker hos sukkersyge.

Læs hele artiklen i Dyrefondet 2/2014